• Amanah Saham Bumiputera

    Tambah Pelaburan ASB Melalui Telefon Pintar

    Berita terbaik untuk pelabur-pelabur ASB. MyASNB sudah pun hadir dengan aplikasi di google playstore untuk pengguna android. Sekarang ini anda sudah pun boleh menambah pelaburan ASB anda hanya dengan menggunakan smartphone anda. Senangkan? Tak perlu nak bersesak untuk ke pejabat pos atau mana-mana bank untuk menambah unit. Kalau sebelum ini, pelaburan boleh dibuat di portal MyASNB. Dengan adanya aplikasi ini, lagilah bertambah senang. Hanya untuk penambahan unit sahaja taw. Pengeluaran masih perlu dibuat di kaunter.Hehe. Boleh la muat turun sekarang di google playstore anda!! Belajar cara bebas dari hutang >>

  • Amanah Hartanah Bumiputera

    INTERIM DIVIDEN AHB MAC 2019 2.75 SEN SEUNIT

    Dalam kesibukan orang berdiskusi mengenai pengumuman hibah Tabung Haji, mungkin ada yang tidak perasan Pelaburan Hartanah Berhad telah pun mengumumkan agihan pendapatan interim bagi Amanah Hartanah Berhad (AHB) sebanyak 2.75sen unit untuk tempoh 6 bulan berakhir 31 March 2018. Malah untuk 500,000 unit pertama AHB akan mendapat bonus 0.25 sen seunit menjadikan dividen keseluruhan sebanyak 3 sen. Untuk makluman, dividen AHB ni diumumkan 2 kali dalam setahun ye. AHB yerr. Bukan ASB.hehe. 6 bulan pertama dah 2.75 sen. Boleh la dikatakan agak berbaloi juga la pelaburannya. Bacaan lanjut>> APA ITU AMANAH HARTANAH BUMIPUTERA (AHB) Makluman terkini kuota untuk AHB ni sudah pun penuh. Bagi yang nak beli unit mungkin terpaksa…

  • Unit Trust

    Anda Labur Unit Amanah Dengan Wang KWSP?Bagaimana Prestasi Dana Anda Tahun Lepas?

    KWSP sudah pun mengumumkan kadar dividen bagi tahun 2018 sebagaimana artikel yang saya tulis sebelum ini. Jika anda belum baca, jemput baca di sini DIVIDEN KWSP 2019: 5.9% SIMPANAN SHARIAH & 6.15% SIMPANAN KONVENSIONAL Jika sebelum ini anda ada membuat pelaburan unit trust atau unit amanah melalui wang KWSP iaitu Akaun 1, sudahkah anda review pulangan pelaburan anda tahun lepas? Sudahkan ejen-ejen unit trust anda sudah update kepada anda mengenai prestasi pelaburan tahun lepas atau ejen anda sekadar berdiam diri? Secara umum, prestasi Bursa Saham Malaysia pada tahun lepas agak kurang memuaskan, dan kebanyakan prestasi unit amanah juga memberikan pulangan negatif! Dibawah adalah screenshot beberapa contoh prestasi dana dari kategori…

  • Dividen KWSP

    DIVIDEN KWSP 2019: 5.9% SIMPANAN SHARIAH & 6.15% SIMPANAN KONVENSIONAL

    Pada 16 September 2019 iaitu sabtu lepas, KWSP telah pun mengumumkan kadar pengagihan dividen untuk sesi tahun 2018. Kadar dividen yang diumumkan: “SIMPANAN SHARIAH 5.9% MANAKALA SIMPANAN KONVENSIONAL 6.15%” Dividen yang diumumkan ada penurunan berbanding dengan tahun 2017 dimana dividen simpanan shariah sebanyak 6.4% manakala simpanan konvensional adalah 6.9% Pada hemah saya kadar dividen yang diumumkan boleh dikatakan agak berbaloi dalam keadaa ekonomi semasa yang agak mencabar pada tahun lepas termasuk prestasi Bursa Saham Malaysia yang tidak memuaskan pada tahun lepas Mengikut akhbar digital The Edge, pendapatan KWSP pada tahun lepas majoritinya disumbangkan hasil keuntungan dari pelaburan ekuiti di Bursa Saham Malaysia walaupun ada penurunan sedikit berbanding tahun sebelumnya. Dan…

  • Saham

    Senarai Saham Patuh Shariah: Updated 25 Mei 2018

    Suruhanjaya Sekuriti Malaysia telah pun mengeluarkan senarai sekuriti patuh shariah bagi setakat 25 Mei 2018. Untuk makluman senarai ini akan dikeluarkan setiap 6 bulan sekali. Kali ini ada 17 syarikat baru yang tersenarai di Bursa Malaysia diklasifikasikan sebagai “patuh shariah“. Antaranya:   BACA LAGI>> APA ITU SAHAM   Manakala 7 syarikat yang diklasifikasikan sebagai “patuh shariah” telah pun terkeluar dari senarai ini. Antaranya: Ada beberapa sebab mengapa kaunter saham ini terkeluar dari status “patuh shariah”.Antaranya tidak mematuhi “guidelines” yang disediakan oleh Majlis Penasihat Shariah Suruhanjaya Sekuriti. Sehingga hari ni, terdapat 901 kaunter saham yang disenaraikan di Bursa Malaysia. 693 daripadanya adalah patuh shariah bersamaan 77%.   Untuk senarai penuh senarai…