CARA BELI SAHAM DI BURSA SAHAM MALAYSIA

Tahukah anda orang awam macam kita pun boleh beli saham?? Bukan hanya institusi-institusi jerung seperti Tabung Haji, KWSP, Amanah Saham Bumiputera saja yang boleh beli, bilis-bilis macam kita pun boleh beli tapi of course kenalah ada ilmu cara nak main saham ni. Hehe.. Pertama kali sebelum nak belajar main saham ni, kenalah tahu apa itu […]

Read More

Tambah Pelaburan ASB Melalui Telefon Pintar

Berita terbaik untuk pelabur-pelabur ASB. MyASNB sudah pun hadir dengan aplikasi di google playstore untuk pengguna android. Sekarang ini anda sudah pun boleh menambah pelaburan ASB anda hanya dengan menggunakan smartphone anda. Senangkan? Tak perlu nak bersesak untuk ke pejabat pos atau mana-mana bank untuk menambah unit. Kalau sebelum ini, pelaburan boleh dibuat di portal […]

Read More
5-Tempat-Terbaik-Simpan-Duit-Si-Cilik

INTERIM DIVIDEN AHB MAC 2019 2.75 SEN SEUNIT

Dalam kesibukan orang berdiskusi mengenai pengumuman hibah Tabung Haji, mungkin ada yang tidak perasan Pelaburan Hartanah Berhad telah pun mengumumkan agihan pendapatan interim bagi Amanah Hartanah Berhad (AHB) sebanyak 2.75sen unit untuk tempoh 6 bulan berakhir 31 March 2018. Malah untuk 500,000 unit pertama AHB akan mendapat bonus 0.25 sen seunit menjadikan dividen keseluruhan sebanyak […]

Read More

Anda Labur Unit Amanah Dengan Wang KWSP?Bagaimana Prestasi Dana Anda Tahun Lepas?

KWSP sudah pun mengumumkan kadar dividen bagi tahun 2018 sebagaimana artikel yang saya tulis sebelum ini. Jika anda belum baca, jemput baca di sini DIVIDEN KWSP 2019: 5.9% SIMPANAN SHARIAH & 6.15% SIMPANAN KONVENSIONAL Jika sebelum ini anda ada membuat pelaburan unit trust atau unit amanah melalui wang KWSP iaitu Akaun 1, sudahkah anda review […]

Read More

DIVIDEN KWSP 2019: 5.9% SIMPANAN SHARIAH & 6.15% SIMPANAN KONVENSIONAL

Pada 16 September 2019 iaitu sabtu lepas, KWSP telah pun mengumumkan kadar pengagihan dividen untuk sesi tahun 2018. Kadar dividen yang diumumkan: “SIMPANAN SHARIAH 5.9% MANAKALA SIMPANAN KONVENSIONAL 6.15%” Dividen yang diumumkan ada penurunan berbanding dengan tahun 2017 dimana dividen simpanan shariah sebanyak 6.4% manakala simpanan konvensional adalah 6.9% Pada hemah saya kadar dividen yang […]

Read More
August 2019
M T W T F S S
« Jul    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031