SENARAI SEKURITI PATUH SYARIAH BARU 26 MEI 2017

Majlis Penasihat Syariah (MPS) Suruhanjaya Sekuriti Malaysia telah pun mengeluarkan senarai-senarai sekuriti patuh syariah yang baru yang mana akan berkuat kuasa mulai  26 May 2017. Senarai ini akan di “review” setiap 6 bulan sekali atau 2 kali dalam setahun.

Ada beberapa kaunter syarikat yang baru dimasukkan ke dala list patuh syariah dan ada juga yang dinyah senaraikan dari kaunter patuh syariah.

Bagi para pelabur kenalah selalu alert dengan list-list yang dikeluarkan ni. Kalau ada kaunter saham yang masih dipegang tetapi sudah dikeluarkan dari senarai patuh syariah, bolehlah ikut guideline yang disediakan oleh MPS macammana nak lupuskan saham tersebut.hehe. Melabur melabur juga.Halal haram kena titik berat juga..hehe.

Senarai-senarainya seperti berikut:

Senarai Baru Sekuriti Patuh Syariah

              

Sunway Construction sudah kembali disenaraikan sebagai patuh syariah.

 

Di bawah adalah senarai yang terkeluar dan diklasifikasikan tidak patuh syariah.

senarai tak patuh syariah

Ada ke portfolio korang seperti di atas.. Kalau ada bertabah la..hehe

Hampir 75% daripada jumlah 901 sekuriti yang tersenari di Bursa Malaysia adalah patuh syariah

total securities

 

Sumber: https://www.sc.com.my/wp-content/uploads/eng/html/icm/sas/sc_syariahcompliant_170526.pdf

Agak-agak kenapa ada kaunter yang dahulunya patuh syariah boleh jadi tak patuh syariah?

Jawapannya boleh rujuk guideline pdf di atas bagaimana MPS menilai sesebuah sekuriti untuk diklasifikasikan sebagai kaunter patuh syariah.

Nota: Ingin belajar bagaimana membuat duit dengan pelaburan saham melalui teknikal analisis. Boleh baca ebook Sistem Saham. Buku ini mendedahkan bagaimana penulis berjaya mencipta keuntungan melalui saham dengan teknikal analisis. Baca disini>>https://goo.gl/zMVt8B

Please follow and like us:
error0