Tag: cara beli saham

Kesan Besar Covid19 pada Suku Kedua??

Kebanyakan ekonomi negara asia di ramalkan akan menerima kejatuhan lagi besar pada suku ke-2 akibat daripada Covid19. Ini menurut Morgan Stanley, iaitu Institusi Pelaburan US yang disiarkan oleh berita digital The Edge Malah Malaysia juga mungkin akan kena tempias yang sama. Sehingga hari ini, jumlah pesakit positif Covid19 mula menurun. Boleh dikatakan graf pesakit yang […]

Read More

CARA BELI SAHAM DI BURSA SAHAM MALAYSIA

Tahukah anda orang awam macam kita pun boleh beli saham?? Bukan hanya institusi-institusi jerung seperti Tabung Haji, KWSP, Amanah Saham Bumiputera saja yang boleh beli, bilis-bilis macam kita pun boleh beli tapi of course kenalah ada ilmu cara nak main saham ni. Hehe.. Pertama kali sebelum nak belajar main saham ni, kenalah tahu apa itu […]

Read More

Buka Akaun CDS Saham: Akaun Direct atau Nominee?

Pada post sebelum ni, saya dah tulis berkenaan Senarai Broker Saham Islamic dan Non Islamic. ¬†Belum baca? Boleh baca di link yang diberikan. Dah tahu senarai broker yang ada, dah boleh pilih nak buka akaun CDS dengan broker mana. Tapi sebelum tu, kenalah tahu berkenaan akaun CDS ni. Akaun CDS atau Central Depository System Account […]

Read More

Senarai Broker Saham Patuh Shariah Di Malaysia

Sebelum kita boleh membuat pembelian kaunter saham di Bursa Malaysia, pelabur mestilah mempunyai CDS account (Central Depository System) dan trading account terlebih dahulu dengan mana-mana broker saham yang ada di Malaysia. Secara umumnya, ada dua jenis broker saham samaada Islamic atau Non Islamic. Apa beza kedua-duanya? Apabila kita buka Akaun ¬†Islamik, pelabur hanya boleh membeli […]

Read More
November 2020
M T W T F S S
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  
RSS
Follow by Email
Facebook
Twitter
Telegram

Jemput Like Page Saya!

Facebook Pagelike Widget