Tag: cara buka akaun saham

CARA BELI SAHAM DI BURSA SAHAM MALAYSIA

Tahukah anda orang awam macam kita pun boleh beli saham?? Bukan hanya institusi-institusi jerung seperti Tabung Haji, KWSP, Amanah Saham Bumiputera saja yang boleh beli, bilis-bilis macam kita pun boleh beli tapi of course kenalah ada ilmu cara nak main saham ni. Hehe.. Pertama kali sebelum nak belajar main saham ni, kenalah tahu apa itu […]

Read More

Senarai Saham Patuh Shariah: Updated 25 Mei 2018

Suruhanjaya Sekuriti Malaysia telah pun mengeluarkan senarai sekuriti patuh shariah bagi setakat 25 Mei 2018. Untuk makluman senarai ini akan dikeluarkan setiap 6 bulan sekali. Kali ini ada 17 syarikat baru yang tersenarai di Bursa Malaysia diklasifikasikan sebagai “patuh shariah“. Antaranya:   BACA LAGI>> APA ITU SAHAM   Manakala 7 syarikat yang diklasifikasikan sebagai “patuh […]

Read More

Buka Akaun CDS Saham: Akaun Direct atau Nominee?

Pada post sebelum ni, saya dah tulis berkenaan Senarai Broker Saham Islamic dan Non Islamic. ¬†Belum baca? Boleh baca di link yang diberikan. Dah tahu senarai broker yang ada, dah boleh pilih nak buka akaun CDS dengan broker mana. Tapi sebelum tu, kenalah tahu berkenaan akaun CDS ni. Akaun CDS atau Central Depository System Account […]

Read More
October 2019
M T W T F S S
« Jul    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031