• Saham

    Apa itu saham?

    SahamĀ adalah pemilikan ekuiti dalam sesebuah syarikat berentiti bisnes.Jika kita membeli saham sesebuah syarikat, pembeli saham akan dinamakan sebagai shareholder. Untuk membeli saham, tak semestinya kena datang berjumpa ceo syarikat terbabit, sekarang ini kita boleh saja membeli melalui platform online iaitu melalui Bursa Malaysia. Amacam best tak??CEO syarikat tu pun tak kenal kita tapi kita sebagai shareholder layak untuk datang AGM (annual grand meeting) dan juga layak dapat dividen. Fuhhhh!Macam best kan? Tapi sebelum tu kena lah ada akaun CDS baru boleh beli..Aduhhh.Amende pula CDS ni?? Baca >> Senarai Broker Saham Patuh Shariah Di Malaysia Cara nak senang faham saham ni macam ni, Ali berniaga Nasi Lemak Anak Teruna di tepi…